top of page

İstiklal'in Bir Parçası: YKKS Binası

Güncelleme tarihi: 13 Nis 2021



Yolunuz hiç İstiklal Caddesi'ne düştü mü? Bu meşhur caddenin bende ayrı bir yeri vardır. Kentin bir parçası olan bu caddeye tarihi dokusundan mıdır bilmem her gidişimde sanki ilk defa gidiyormuş gibi hissederim. İstiklal benim için tam bir zaman tüneli. Geleneksel ve modernin iç içe olduğu bir serüven. Yapı Kredi Kültür Sanat (YKKS) Binası da tam bu anlamda özleşiyor bu tarih kokan caddeyle.



2017 yılında TEĞET Mimarlık tarafından dönüştürülen ve yeniden işlevlendirilen YKKS binası 1958 yılında Paul Schmitthener tarafından inşa edilmiş.


Heykelsi merdiveni ve caddeye kucak açan Akdeniz Heykeli ile son derece davetkar olan YKKS, kıvrılarak uzanan İstiklal Caddesi'nin açıldığı noktada Galatasaray Meydanı' nda bulunuyor. Bu da yalnızca yapının caddeye değil caddenin de yapıya kucak açtığını gösteriyor.

Yapıda; müze, kütüphane, galeri, yayın evi, kitabevi ve 120 kişilik çok amaçlı salon bulunuyor ve bu mekanlar iç içe geçmiş durumda. Şöyle ki; müzede gezerken kitabevini ve arkasından caddeyi seyredebiliyorsunuz.


Yapı Kredi binasında yalnızca zeminde olan ve üst katlara çıkıldıkça caddeyle bağını koparan deneyim, yeniden işlevlendirilerek üst katlara da taşınmış. Ön cephe açılmış ve küçük pencereler ile kendini caddeye kapatan bu yapı caddenin bir parçası olmuş. Adeta caddenin devamı gibi... Ayrıca cephedeki merdivenin şekli heykelsileştirilmekle kalmamış, gösteriye dönüşmeden katlarla bağlantı kurmanın da çekici bir yolu bulunmuş. Binanın kitabevi, sergiler ve salon arasındaki dolaşımı için merdivenleri tırmanırken İstiklal Caddesi ve Galatasaray Meydanı'nı farklı açı ve yüksekliklerden deneyimleyebiliyorsunuz. Tırmandıkça karşılacağınız en önemli eser, İlhan Koman'ın Akdeniz heykeli... Heykel burada yapının olduğu kadar, meydanın ve kentin de bir parçası olmuş durumda.



Arkiv'den alıntıdır.

Ayrıca bu şeffaf kurgu 2017 yılında "AR New into Old" ödülüne de layık görülmüş. Yarışma jürisinden bir alıntı ile bitirmek istiyorum: "Jüri projenin, sadece binayı dönüştüren değil, binayı çevreleyen kamusal mekana derinlik ve incelik katan azmini ve yapının tanımsız, ayrı duran bir bankadan cömert ve dışa dönük bir binaya adaptasyonunu övgüye değer buldu."




279 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden düşük not alıyorsunuz?

Birçoğumuz tüm dönem boyunca işlerin yolunda gittiğini fakat finalde beklediğimiz notu alamadığımızı söylemişizdir.Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi sunuş kalitesi ikincisi ise paftamızın yeteri

bottom of page