top of page

JÜRİ TAKTİKLERİ

Güncelleme tarihi: 7 Nis 2021

Ah şu meşhur jüriler… Mimarlık fakültesinin dillere destan jürileri… Mimarlık fakültesinde bulunmayan birine anlatılması zor olan jüriler…


Şimdi diyeceksiniz ki ‘Hay Allah jüri taktiklerini bu mu verdi?’ Haklısınız, ben de birçok kez ağladım jürilerde ama tabi ki konumuz bu değil şuan.

Konumuza dönecek olursak jüriler; her dönem üzerinde çalışılan projeyi eleştirmek ve geliştirmek için dönem içinde 2 ve ya 3 kez (okullara göre değişkenlik gösterebilir) toplanan, öğretim görevlileri, profesörler ve ya sektörde yer alan misafir meslektaşlardan oluşan bir kuruldur.

Haftalardır üzerinde çalıştığınız, yüzlerce kritik aldığınız projenizi işin uzmanlarına sunmak ve onlardan kabul görmek elbette kolay olmayacaktır. Sıra sizin projenize geldiğinde heyecanlanır, titrer ve ya soğuk terler dökebilirsiniz. Bu gibi anlarda stresinizi kontrol etmek için yapmanız gerekenleri ‘’Stres Yönetimi Hakkında’’ adlı yazımda maddeler halinde açıklamıştım. Şimdi size jüriyi etkilemek ve olumlu bir görüş sağlamak için yapmamız gerekenlerden bahsedeceğim.



1- Pafta Düzeni

İlk görüşte eleştiriye inanır mısınız? Jüri paftamızı asar asmaz eleştiriye başlayabilir, bu kaçınılmazdır. Zaten biz projemizi ne kadar çok sözlü olarak anlatırsak anlatalım, jüri gördükleriyle daha çok ilgilenecektir. Bu nedenle paftamızın derdimizi anlatabiliyor olmasına dikkat etmeliyiz. Grafik anlatımlar, kısa ve öz yazılar, çarpıcı kavramlar, görseller, renk uyumu ve tabi ki çizim teknikleri gibi noktalara dikkat etmeli, paftayı verimli kullanabilmeliyiz.


2- Maket

En az pafta kadar önemli bir dert anlatma yöntemidir. Maketinizde kullanacağınız malzemeye ve bu malzemelerin birbiri ile uyumuna dikkat edin. Estetik bir görünüş herkesi etkiler.



3- Kişisel Bakım

Bakımınıza özen göstermek, giyim kuşama dikkat etmek, parfüm kullanmak ya da makyaj yapmak jüri karşısında olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca kendinizi güzel hissettiğiniz zaman özgüveniniz artar ve sunuma pozitif başlarsınız. Bu da jüriye olumlu yansır. Ne kadar sabahlamış olursanız olun, jüriye eşofman ya da pijamayla, saç baş dağınık bir şekilde çıkmak siz ve projeniz hakkında olumsuz düşüncelere yönlendirebilir. Aman dikkat!


4- Ses Tonu

Projenizi anlatırken ne çok sesli ne de çok kısık konuşmamaya çalışın. Jürinin duyabileceği şekilde ortalama bir ses tonunda konuşun. Bunun dışında konuşurken anlaşılır ve tane tane konuşmaya özen gösterin. Anlatırken konu dışına çıkmamaya özen gösterin. Projenizin çıkış noktasından, analizlerinizden ve vardığınız sonuçtan mutlaka bahsedin.


5- Not Tutun

Yanınızda jüriye çıktığınız anda aldığınız eleştirileri kaydedebileceğiniz küçük bir not defteri bulundurun. Bu sizi jüri karşısında dikkatli ve eleştirilere önem veren biri yapar. Böylece hem jüri üzerinde etki bırakır hem de projenize yapılan eleştirileri unutmazsınız.




6- Onaylamak

Jüri sırasında size yapılan eleştirilere ‘ama’ ile cevap vermeyin. ‘Şu hoca şöyle demişti, bu hoca böyle yaptı’ gibi cümlelerden kaçının. Projenizde yanlış olan bir şey söylendiğinde bunu kabullenin. İnatlaşmayın. Projenizi tabi ki savunacaksınız ama gereksiz tartışmalara girmemeye özen gösterin.



7- Mütevazı Olun

Ne kadar mükemmel bir proje yapmış olursanız olun ‘Benim projem en iyisi, en güzel ben yaptım’ tavırlarından kaçının. Gelecek olan eleştirilere olumlu yaklaşın. Hocaların gözünde oluşacak öğrenci profiline dikkat edin.



4.776 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page