top of page

Proje teslimi ve kritik nedir?

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2021



***Bu yazıyı dilerseniz buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz.


Mimarlık fakültesine girdiğiniz ilk günden itibaren sizleri yoğun bir çalışma temposu bekliyor olacak. Buna paralel olarak özellikle stüdyo derslerinde haftalık periyotlarla ödevlerinizi teslim edeceksiniz. Bu durum ilerleyen süreçte birden fazla ders için olabileceği gibi yine bölümünüze ve proje yürütücünüze bağlı olarak haftada iki defa da olabilir on beş günde bir de. Yani genel olarak mimarlık fakültesinde okuyanların dilinde şöyle bir cümle duyarsınız, yarına teslimim var, bu hafta ki teslimi hazırlamadım vb. Bazen kelime tam karşılığını verir projeleri gerçekten hocaya direkt teslim ederiz. Bazen ise sadece çalışmalarımızı gösteririz ve açıklamasını yaparız.



Proje teslimlerinin temel amacı sizlerin haftalık olarak kritik almasıdır. Kritik almak ne diyecek olursak projelerinizin eleştirilmesidir. Bu noktada olaya baktığınız pencere çok önemli, evet bir ürün ortaya koyacaksınız ve bu haftalık olarak eleştirilecek fakat en güçlü öğrenme noktanızın da bu eleştirilme sürecinin olduğununu unutmamak gerekiyor. Kritik alma sürecinde hocanız ya da hocalarınız sizlerin çalışmalarındaki eksiklikleri sizlere gösterirler ve bir sonra ki ödev teslimine kadar yoğunlaşmanız gereken noktaları açıkça belirtirler. (Her zaman açıkça olmayabilir.)


Peki bu teslimlerin temel amacı nedir dersek sizleri jürilere hazırlamaktır. Bu konu başlığına ayrıca değineceğiz. İşin özeti şu: Haftalık olarak ödev teslimleri yaparız ve bu ödevlerden kritik alırız. Bu sayede projemizin gelişme sürecini hocalarımız haftalık olarak takip edebilir ve gerekiyorsa (ki gerekiyordur ) müdahale edebilir. Özellikle kritiksiz gelişen projeler pek sevilmez, hocalarla birlikte gelişmesi beklenir. Öğrenci gözünde haftalık teslimlerin ve kritiğin önemi jüri teslimlerine göre ikinci planda kalır fakat bana kalırsa haftalık teslimler ya da kritikler jürileri birebir etkilediği için aynı öneme sahiptir. Özetin özeti de şu olsu, haftalık proje teslimi yapacağız ve projede ki eksik noktaları ya da beklentileri hocalar bizlere belirtecek. O zaman bir sonra ki bölümde görüşmek dileğiyle.


Ofis'in İnstagram Hesabı : https://www.instagram.com/officekvnckrl/

Ofis'in Twiter Hesabı : https://twitter.com/KvanKIRLI

Sketch 101 YouTube : https://bit.ly/sketch101youtube


Video olarak izlemek için :


304 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden düşük not alıyorsunuz?

Birçoğumuz tüm dönem boyunca işlerin yolunda gittiğini fakat finalde beklediğimiz notu alamadığımızı söylemişizdir.Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi sunuş kalitesi ikincisi ise paftamızın yeteri

bottom of page