Eleştirinin kelime anlamı bir insanı, bir konuyu, bir yapıtı, doğru ve yanlış yönlerini bulup göstermek ereğiyle inceleme işidir. Aslında olaya bu çerçeveden bakıldığında çok da büyük bir problem yok. Fakat neden mimarlık fakültesinde öğrenciler sürekli olarak eleştiriden yakınıyor? bu yazıda bu konuya değinelim.
Bir önce ki içeriğimizde de bahsettiğimiz gibi jüriler bizlerin projelerinin eleştiri aldığı ortamların başında geliyor. Haliyle de bizleri jürilerden çok olumsuz eleştiriler yıpratıyor. Yine daha önce değindiğimiz gibi bizlerin jürilerine birden fazla hoca katılıyor hatta misafir hocalar ya da resmi kişiler davet ediliyor. Gelin bu iki durumdan yola çıkarak biraz farklı düşünelim.
Bizlerden istenen nihai sonuç 2+2=4 şeklinde yorumlansaydı sizce birden fazla hocaya ya da misafir jüri üyelerine gerek kalır mıydı? Muhtemelen aynı cevabı veriyoruz. Gerek kalmazdı. İşte olay buradan sonra anlam kazanıyor. Şehircilik üzerine yapılan çalışmaların büyük çoğunluğu ve tasarım işlerinin tamamı birden çok fikrin ortak görüşüne ya da estetik algısına ihtiyaç duyar. Durumda böyle olunca birden çok fikrin, bilgi birikiminin yorumları yaptığımız işi nitekim birebir etkiler. Tabi ki bu işin genel yorumu, peki üniversitede herhangi bir dersteki projeler neden bu kadar eleştiri alıyor derseniz aslında cevabı sorunun içinde saklı. Çünkü öğrenci projesi, eksikleri olan proje, olgunlaşmamış proje. İlerleyen zamanlarda daha çok farkedileceksiniz mesleğinde belki onuncu belki yirminci yılı tamamlamış kariyerlerin projeleri eleştiri alıyor. Yani bu işin hamurunda eleştiri var. Eleştiri alalım ki mesleki gelişimimiz yerinde saymasın. Durum böyle olunca en az bilgi birikimiyle yaptığımız projelerin eleştiri alması kadar doğal bir durum yok.
Aslında öğrenci projelerinde ki temel sorun eksiklerimizin gösterilmesi değil, bugüne kadar alışık olmadığımız yöntemlerle eksiklerimizin gösterilmesi. Kaç tanemiz üniversite öncesi dört beş hocanın karşısına geçip uzun uzun eleştiri dinledi ki? Biliyorum madalyonun diğer yüzünde büyük bir emek var, doğru olduğuna inandığımız yolda haftalarca çalışmak, kan, ter, gözyaşı var. Bizleri aslında bu yıpratıyor. Olumsuz eleştiri aldığımızda emeğimizin karşılığını alamamak üzücü oluyor.
Mimarlık fakültesine yeni başlayacak arkadaşlara bir noktada ısrarla önemli bir tavsiye vermek istiyorum. Eleştirilerden faydalanın. Kolay değil, her zaman da yapılamayabilir ama eleştiriler bu işin gelişmesi için şart. Kimse sizin kişiliğinize karakterinize ya da değerlerinize eleştiride bulunmuyor. Mesleki bir değerlendirme yapıyor. Ayrıca eğitiminiz ilerleyen zamanlarında şunuda farkedeceksiniz. Yeterli doygunluğa ulaştığınızda sizde başka projeleri eleştirmeye başlayacaksınız. Lütfen eleştiriyi vicdanı boyutlarda tutup kendi eğitiminize zarar vermeyin. Eleştiri alıyor olmak sizlere psikolojik bir baskı oluşturmasın. Olumlu ya da olumsuz tüm eleştiriler sizlerin gelişimine ışık tutsun. Bu işin doğasında eleştiri almak olduğunu ne kadar erken kabul ederseniz o kadar az yıpranırsınız. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere.
Ofis'in İnstagram Hesabı : https://www.instagram.com/officekvnckrl/
Ofis'in Twiter Hesabı : https://twitter.com/KvanKIRLI
FOM İnstagram : https://www.instagram.com/facultyofmimarlik/
FOM Sketch : https://www.instagram.com/fomsketch/
FOM Twitter :https://twitter.com/facultyofmim
FOM YouTube : http://bit.ly/fomyoutube
Eğitimler : https://linktr.ee/facultyofmimarlik
Sketch 101 YouTube : https://bit.ly/sketch101youtube
Görüşlerinize katılıyorum Kıvanç Bey, eleştirilerin bizi üzmek, performansımızı düşürmek yerine onları dikkate alıp kendimizi geliştirmesini sağlamalıyız. Hatta ne kadar eleştiri alırsak bize o kadar fayda sağlayacaktır. Ama psikolojik açıdan bizi etkilediği gerçeğini de bir kenara koyamayız. Yazınızda buna değindiniz fakat bence bu biraz daha önemli. Ben mesela eleştiri almaktan hoşlanan birisiyim fakat her hocadan değil. Eleştirisini yaparken karşısındaki öğrencinin, öğrenci veya daha belki de ilk defa bu sorunlarla karşılaştığını düşünmeden eleştirisini ağır şekilde yapan hocalarımız da var maalesef. Kendimden örnek verecek olursam jurilerde hocalarımızı seçemiyoruz maalesef ama eleştiri almak istediğimde iyi davranan, iyi anlaştığım hocaların yanına gidiyorum. Bence öğrencilerin sorunu eleştiri almayı sevmemek değil, eleştiriyi alma şekillerinden ibaret.