top of page

STEPHEN KİNG in KAÇIRDIĞI HİKAYE MİMARLIK OKULU 3.bölüm Safsatalar ve eleştiri problemi



Safsata denen şey çok fazla bilinmesede tespit edilmesi çok eski tarihlere dayanıyor.


İlk 13 safsata yı aristo ortaya atıyor zaman içinde de gelişiyor.


Benim sıklıkla karşılaştığım safsatalar genelde bir eleştiri söz konusu ise ortaya çıkıyor.


Çünkü safsata akılcıymış gibi görünen karşıdakinin savını çürütmek için ortaya atılan iddialardır.


Zaten bizim işimizde genel olarak bir eleştiri problemi söz konusu çünkü sanat tasarım da karşıdaki ürünü olumsuz bir tavırla yani ters bir bakış açısı ile değerlendirip yorumlamak gerekiyor aslında o ürünü geliştirmeye yönelik bir durum bu fakat bilgi birikim ve donanım azaldıkça eleştiri safsata ya dönüşüyor.


Örneğin ortaya çıkarılan ürünün geneli değerlendirilmeden tespit edilen tek bir hata ile o ürünü geçersiz kılmaya çalışmak.


İlk bakışta ve söylendiğinde insana doğruymuş gibi geliyor zaten safsata olması da burdan kaynaklanıyor akılcıymış gibi görünüyor.


Çok basitçe sen bu tasarımda şunları şunları iddia ediyorsun ama bak şurasını yapamamışsın diye eleştirerek aslında bütünü parçaya indirgemek.


Bence bunun ortaya çıkmasındaki en büyük neden de ortaya konulan ürünün kendi dinamikleri içinde değerlendirmeyip çok dışardan kalıplaşmış eleştiriler yapılarak ortadan kaldırılmaya çalışılması.


Bunun safsata olduğu bilmek karşı tarafa söyleyemeseniz de sizin yaptığınız işe olan saygınızı artırır. :)

126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden düşük not alıyorsunuz?

Birçoğumuz tüm dönem boyunca işlerin yolunda gittiğini fakat finalde beklediğimiz notu alamadığımızı söylemişizdir.Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi sunuş kalitesi ikincisi ise paftamızın yeteri

bottom of page