top of page

Stres Yönetimi Hakkında

Güncelleme tarihi: 14 Nis 2021


Hayatımızın her dönüm noktasında, her inişli çıkışlı anlarımızda stres altında hissederiz. Sunum yapacağımız anlarda, jürilerde, kritik almadan önce… Stres altında hissetmenin nedeni nedir sizce? Soğuk terler dökmemiz, kalp atışımızın hızlanması, ellerimizin titremesi, kelimeleri yutmamız… Bunların hepsi stresten kaynaklı değil mi? Peki strese engel olabilir miyiz? Ya da daha az stres altında hissetmek için bir şeyler yapabilir miyiz?



Stres (sözlük anlamı olarak ruhsal gerilim) vücudumuzun her türlü talebe ve ya tehdide yanıt verme yoludur. Stres yönetimi ise bu yolların farkında olmak ve onlarla yüzleşmekle ilgilidir. Bizi strese sokan durum sürekli tekrar ettiğinde ya alışırız ya da işler daha kötüye gider.

İşler daha kötüye gitmeden stresi kontrol altına alalım:


1- Keşfet Kabullen Yüzleş

Stres ile başa çıkabilmek için öncelikle hangi durumlarda stres altına girdiğinizi belirlemelisiniz. Stresin kaynağını bilmeniz sizi sonuca daha hızlı bir şekilde götürecek. Varsayalım ki her jüriden önce strese giriyoruz, bunu belirledik. ‘Evet her jüri beni strese sokuyor ve koşul ne olursa olsun bunu yaşamam gerek. O jüriye çıkacağım ve projemi savunacağım.’ diyerek de stresi kabullenmiş ve yüzleşmeye karar vermiş oluyoruz.




2- Hareket et

Vücudunuzu sık sık hareket ettirmek, bir saatten fazla oturmamak size dinamizm sağlar. Özellikle spor yapmak vücudu geliştirme ve öz güveni sağlamada da harika bir araç. Tabi ki sporcu olmak ya da bir spor salonunda saatlerce vakit harcamak zorunda değilsiniz. Markete yürüyerek gitmek ya da asansör yerine merdivenleri kullanmak ile başlayabilirsiniz.


3- Nefes Egzersizi

Beyin ve vücudu rahatlatmanın en hızlı ve kolay yolu nefes egzersizleridir. Doğru nefes almak ve rahatlatıcı nefes egzersizleri yapmak stres yönetiminde oldukça etkili. Stres altında hissettiğinizde gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Belli aralıklarla ve yavaşça nefes alın, verin. Dilerseniz 4-5 saniye gibi belli bir süre de tutabilirsiniz.




4- Zamanını Yönet

Stres altındayken çoğu zaman kendimizi boş geçen günler için suçlarken buluyoruz. Aslında gün içinde de sandığımızdan daha fazla zamanımız var. Yalnızca zamanı doğru kullanmayı bilmiyoruz. Programlı yaşayarak ya da yapılacaklar listesi oluşturarak stresi ve zamanı kontrol altına alabiliriz.



5- Konuş

Sosyal ilişkilerimiz ile stresin bağı olduğunu biliyor muydunuz? İnsanlarla iletişimimiz ne kadar olumlu ve kuvvetli olursa stres ile başa çıkmamız da o kadar kolay oluyor. Stres altında hissettiğimizde birilerine açılmak, onlarla konuşmak zayıflık belirtisi değildir, aksine bu bizi rahatlatır. Ayrıca çoğu insan, onlara güvendiğiniz için gurur duyacak ve sizinle olan bağını güçlendirecektir.



6- Zevkli bir şeyler yap

Gün içinde kendimize eğlence için vakit ayırmalıyız. Her gün hoşlandığımız bir şeyler yapmalıyız. Müzik dinlemek, yürüyüş yapmak gibi bizi mutlu eden durumlar zihnimizi dinlendiriyor, gevşememiz için yardımcı oluyor.





586 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden düşük not alıyorsunuz?

Birçoğumuz tüm dönem boyunca işlerin yolunda gittiğini fakat finalde beklediğimiz notu alamadığımızı söylemişizdir.Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi sunuş kalitesi ikincisi ise paftamızın yeteri

bottom of page