Sanal ortamda tasarlanmış 3 boyutlu nesneleri katı formda somut nesnelere dönüştüren makinelere 3 boyutlu yazıcı denir. 3D baskı teknolojisi ile ihtiyaç duyduğunuz bir aparat basabilir, 3D tarayıcı ile taradığınız bir cismin çıktısını alabilir, çizdiğiniz bir tasarımı prototipleyebilir, hatta kendi ürününüzü oluşturabilirsiniz. Kısacası 3 boyutlu yazıcılar ile dilediğiniz her şeyi basabilirsiniz.
3D yazıcıların çalışabilmeleri için 3 boyutlu modele, tasarıma ihtiyacı vardır. Bilgisayar ortamında AutoCAD, Solidworks, 3DsMax gibi bir CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programı ile tasarlanmış çizimler veya 3 boyutlu tarayıcı ile taranmış olan nesneler ‘.stl’ uzantısında dışa aktarılırlar. 3D yazıcı ‘.stl’ uzantısındaki dosyayı algılar ve baskı işlemini gerçekleştirir.
30 yıllık bir teknoloji olan 3D baskı teknolojisi bugün masaüstüne taşınması ve maliyetlerinin düşmesiile her sektörde, her uygulama alanında karşımıza çıkmaya başladı. Çünkü 3D yazıcılar hayal ettiklerinizi hayata geçirmenizi sağlayan en önemli üretim araçlarından birisi. Mimarinin de hayal kurma eylemini en çok kullanan mesleklerden birisi olduğunu düşünürseniz aslında 3D Yazıcı önemi daha da fazla ortaya çıkıyor. 3D Yazıcı ile mimari tasarımların, gözde canlandırılması en cazip olanı denilebilir.
3D Yazıcı teknolojisini etkili kullananlar ise, bu deneyimi şöyle tanımlıyor: “Kesinlikle projelerimizi başka duyularla algılamamızı ve algılatmamızı sağlıyor. Projeleri sanal ortamdan çıkarmamızı sağlıyor, bu çok büyük bir avantaj”
Normalde el ile yapılamayacak nitelikte ve detayda maketler yapabilmemizi ve de yapılan maketlerin kalitesinin artmasını sağladı. Bunları sağlarken bir yandan da zamandan da tasarruf ediyoruz.'' diyor.
Ayrıca Çin’de WinSun adlı şirket 3D yazıcı ile tanesi 5.000$ değerinde günde tam 10 adet ev inşaa etmeyi başarmıştır.
Kommentare