top of page

Bisiklet Yolları

Güncelleme tarihi: 14 Nis 2021

Halkı bisiklet üzerinde doğan ülke olarak anılan bir ülkeden bahsediyorum. Hollanda. Dünyanın en çok bisiklet kullanan ükesi. 16 milyon nüfusuna karşılık, 20 milyon bisiklete sahip. Güzel bir rakam. Neden bisiklet? Topografik olarak yer şekileri buna elverişli olabilir evet fakat yer şekillerini uygun hale getirmek içinde yapılan çalışmalar buna dahil olamaz mı? Mesela bisiklet kullananları kavşaklardan korumak için dünyada ilk defa 2011 de Hovenring Asma Bisiklet Kavşağını yapıyorlar. Yerden 70 metre yüksekliğinde, merkezi bir sütun şeklinde tasarlanan, çelik kablolarla desteklenen bir asma bisiklet kavşağı. Kulağı hoş geldiği gibi görüntüsü de oldukça hoş. Öyle gözüküyor ki ülke bisiklet kullanımı için yatırım yapmaktan çekinmiyor.




Hollanda'da insanlar küçük yaşta bisiklet kullanmayı öğreniyorlar. Okula, işe, alışverişe, gezmeye bisiklet ile gidiyorlar. İlk defa güneş enerjisi üreten bisiklet yolu yapıyorlar. Dünyanın en büyük bisiklet otoparkını sahipler. Düz duvarlarda bisiklet görebileceğiniz yerler dahi var. Daha az yer kaplıyor galiba. Bisikletler çocuklar için, yetişkinler için, yaşlılar için daha özenle tasarlanıyor. Bisikletlerin ön ve arka yerlerinde çocuklar için özel oturma yerleri yapılıyor hatta hayvanlar bile düşünülüyor.




Bisiklet kullanımın faydalarını az çok hepimiz biliyoruzdur. Her şeyi boşverin, gün içerisinde bir yerden bir yere giderken araç içinde oturmak mı daha sağlıklı yoksa pedal çevirip tüm kaslarınızı çalıştırmak mı? Cevap çok açık ve net. Hiç değilse yaz aylarında. Hollanda'nın bisiklete verdiği önemi gerçekten çok takdir ediyorum. Türkiye'de en uzun bisiklet yoluna sahip şehir Konya . 447 km uzunluğundaki bisiklet yolu Hollanda'nın yaklaşık 6 bin kilometrelik bisiklet yolunun yanında hiç bir şey gibi duruyor. Gerçekten çok büyük fark. Neden bizde elverişli arazilerimiz üzerinde böylesine güzel bir iş için yatırım yapmıyoruz? Farklı tasarımlarla, farklı işlevselliklerle meydana getirebileceğimiz bisiklet yolları ile halkı pedal çevirmeye teşvik etmek bu kadar zor mu?


Her şey güzel hoş olsa da küçük pürüzlerin çıkması da normaldir. Mesela bisiklet hırsızlığı çok oluyormuş. Düşünüyorum da yani nüfusun %84'ü bisiklet kullanıyorsa neden ihtiyaç duysunlar ki hırsızlığa. Belki karışıyordur. Abimle tartışırken bu konuyu 'Şahsen ben otoparka bıraksam bisikletimi bulamam herhalde tekrar' dedi. Şaka bir yana hayata farklı açıdan bakmayı öğrettiğini düşünüyorum. Bizde bisiklet çocukluğumuzun bir parçası olarak kalırken, insanların yaşam tarzı haline gelmesi bizim eksikliğimiz. Bisikletle bir günde bir kaç ülke gezenler arasına dahil olmak bence kötü bir fikir değil. Bisiklete bireysel olarak ne kadar önem verirsek zaman içerisinde farklı tasarımlarla oluşturulan bisiklet yollarına sahip olma düşüncesi uzak değil gibi.



Sağlıklı yaşam için ,özgür ruhunuza özgürlük katmak, güneşin sarısıyla, rüzgarın saflığını hissedebilmek için bisiklete binmeyi unutmayın derim!




211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page