top of page

UYKU AÇAN TAKTİKLER

Güncelleme tarihi: 13 Nis 2021

Hiç proje için sabahladığınız oldu mu? Ya da sabahlamadığınız oldu mu?




Projeden ya da jüriden önceki geceler genelde sabahlarız. Çünkü jüriye veya kritiğe hazırlanmak bir tasarım işidir ve tasarlamak asla bitmez. Çizimleri tasarlarız, maketi tasarlarız ve paftayı tasarlarız. Hatta giyeceğimiz kıyafeti ve makyajımızı bile tasarlarız. Bu süreç böyle zamanımızı yer durur ve uykudan fedakarlık yapmamız gerekir.


İşte böyle bir süreçte gecelerimi okulda geçirmeye başladım. Geceleri okulda olmak çevrem tarafından da pek desteklenmiyor tabi. Hala ‘Vah vah, bölüm mü değiştirsen acaba?’ diyen akrabalarım var. Bir defasında ablama okulda kalacağımı söylediğimde bana ‘Ama pijamaların yanında değil!’ demişti. Okulda uyuduğumuzu sanıyormuş(!). Bu gibi trajikomik olayları atlattığım zaman aslında okulda başka öğrencilerle birlikte çalışmanın beni motive ettiğini fark ettim. Nasıl ki kütüphanede daha verimli çalışıyorsak okulda da eve oranla daha verimli çalışabiliyorum. En azından benim için böyle. Gecelerimi okulda geçirmeye başladığım süreçte deneyimlediğim uyanık kalma yöntemlerinden bahsedeceğim.


O halde başlayalım:



1- Ses

Çalışılan ortamda ses olması algılarınızın açık olmasına yardımcı olur. Bu müzik(tercihen hareketli ), film, dizi ya da konuşan birkaç arkadaş olabilir.


2- Yüzü Yıkamak

Bu eylemi birer saat arayla ve soğuk suyla yapmak sizi kendinize getirecektir. Hatta yalnızca yüzünüzü değil suyu ense ve boyun bölgenize de ulaştırmak işe yarayacaktır.


3- Diş Fırçalamak

Evet, bu denendi ve onaylandı.


4- Bir Şeyler Yiyip İçmek

Bu maddenin başını meşhur kahvelerimiz çekiyor tabi. Ancak her türlü kahvenin uyandırıcı etkisi bende maksimum 2 saat.

Çay ise (sevdiğimden sanırım) daha çok etkiliyor beni bu konuda.

Kuruyemiş tarzı atıştırmalıklar da enerji verme konusunda etkili.

Çikolata ve elma ise kahveden bile daha etkili bir uyku açma aracı.

Aman dikkat! Çok fazla yiyip mayışmayalım.



5- Sakız Çiğnemek

Dikkati toplamanın en pratik ve etkili yolu sakız çiğnemektir. Evet sakız çiğnemek. Anında uykuyu alır ve çiğneme işlemini yaptığınız süre boyunca uykunuz gelmez.


6- Hareket Etmek ve Hava Almak

Okulda sabahladığımız gecelerde gözlerimiz kapanmaya başlar başlamaz bahçeye çıkardık. Bu hem hareket etmemizi hem de temiz hava almamızı sağlardı. Egzersiz ve temiz hava alımıyla bir müddet daha uyanık kalabiliriz.

Eğer evde çalışıyorsanız pencereleri açabilir ve odalar arası bir iki tur atabilirsiniz. İşe yarayacaktır.




1.128 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page