top of page

Mimarlık Fakültesinde Çizim Yeteneği Şart Mı?

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2021



**Video olarak izlemek için buraya tıklayabilirsin.

Belkide en fazla merak edilen ve karar aşamasında etkili olan konu çizim yeteneğinin olup olmaması. Elbette ki önemli bir değerlendirme kriteri fakat bu noktaya gelene kadar daha farlı sorulması gerektiğini düşünüyorum.. Durumu daha iyi kavramak için öncelikle şu detayı bi halledelim. Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor. Fakat diyorsanız ki puanla giriyorum, o zaman bu konu üzerine biraz konuşmamız gerek.



Şehircilik disiplinleri aslında hem sanata hem bilime hizmet eden nadir disiplinlerdendir. Durum böyle olunca estetik kaygı ve haliyle çizim yeteneği ön plana çıkabiliyor. Madalyonun bir yüzünde Mimarlık Fakültesini puanla kazanan arkadaşlarda çizim yeteneğinin bulunması her zaman artıdır, işinize yarar. Diğer yüzünde ise sizden beklenen çizim yeteneğini iyi anlamak ve kendinizi ona göre değerlendirmek gerekiyor. Yani sizden genellikle hayal ettiğiniz gibi çizim yeteneğinizle bir şaheser yaratmanız beklenmiyor. Özelliklede sadece sanatsal bir yaklaşımla mükemmel bir çizim ortaya koymanız çoğu zaman hiç beklenmiyor. Belki kariyerinizde bir şaheser ortaya koyabilirsiniz fakat bunun tek nedeni çizim yeteneğiniz olmaz, mesleğinizden beklenen çoğu şeyi yerine getirmeniz olur. Yine altını çizmek istiyorum, siz bölümünüzün gerekliliklerini çizim aşamasına kadar çok iyi yapıp çizim noktasında da ekstra yeteneklerinizi sergilerseniz problem yok fakat mesleklerin gerekliliklerini yerine getirmeden ne olduğu belli olmayan üretimleri efsane bir şekilde çizebilmek de işe yaramayacak, sizi bölümünüzde başarılı kılmayacaktır.


Bence çizim yeteneğinden önce sorulması gereken soru ben tercih etmek istediğim bölümümü ne kadar anladım, bölümümün üretim süreci nasıl gelişiyor ve bu süreçte çizim tekniğimi nasıl geliştirebilirim olmalıdır. Özellikle birinci sınıfta her bölümün orak olarak göreceği temel tasarım derslerinde şöyle bir durumla çok sık karşılaşılıyor. Hocaların değerlendirme kriterlerinin en güzel çizim yapanı seçmek olduğu gibi yanlış bir algı var. Elbette ki temiz çizim, özenli çalışma her zaman artı puandır fakat hocaların değerlendirme kriterinin sadece belirli bir kısmını kapsar. Hocalar çizim kalitesinin yanı sıra çalışmanın konseptinin anlaşılıp anlaşılmadığı, yeterli araştırma yapılıp yapılmadığı ve öğrencinin kendisini olayın içine atıp atamadığı gibi önemli noktalarda da değerlendirme yaparlar.


Bir başka mevzu ise Teknik Çizim kavramıdır. Teknik çizim odaklanıldığında hızlı bir şekilde öğrenilebilen, kılavuzu güçlü bir durumda olduğu için yetenek noktasında çok büyük bir beklentisi yoktur. Benzer çerçevede teknik çizimi mühendislikler de kullanır. Yani sadece tasarıma dayalı bir yaklaşımla ilerlemeyebilir. Kırtasiye araç gereçleri ve temel kurallarla birlikte teknik çizimin kalem tutmayı bilen herkesin kendini geliştirebileceği bir alan olduğunu düşünüyorum. Zaten bir çok bölüm müfredatında teknik çizim için önemli dersler bulundurur. Dersi ve hocanızın tavsiyelerini takip ettiğinizde başarılı olabilmeniz için bir engel bulunmuyor. Yanlış anlaşılma olmaması için yine bir noktananın altını çizmekte fayda var. Teknik çizimi basitçe yapılabilir, çok kolaydır diye yorumlamayalım. Bahsettiğim durum sizlerin genellikle sorduğunuz o soru üzerine, tıpkı bir sanatçı gibi çizebilmeli miyim ? sorusu üzerine, özetle teknik çizim kurallarını takip ederseniz büyük bir yeteneğiniz yoksa dahi çözümleyebileceğinizi açıklamak. Ayrıca en nihayetinde teknik çizim sizlerin çalışmalarınızı karşı tarafa aktarmakta kullanacağınız önemli bir dildir.


Ben sizler yerine olsam çizim yeteneği noktasını bir kaç adım geride tutardım. Ben harika çizimler yapabilir miyim sorusuna cevap aramadan önce “Benden neyi çizmemi isteyecekler?” ona odaklanırdım. Ki olay eğitiminizin ilerleyen yıllarında neyi çizeceğinize kendinizin karar vermesi gereken bir duruma ulaşacak. Yine bu bakış açısıyla şunu zaten farkedeceksiniz; çizim yapmak hayal edebilmekten, üç boyutlu düşünebilmekten, bir kurgu oluşturabilmekten, mesleğinize dair sahip olduğunuzun bilgi birikiminden geçecek. Durum böyle olunca uzun saatler boyunca çizim masasında kalabilir miyim? ya da sıfırdan bir şey çizmek için kafa patlatabilir miyim? gibi sorular daha mantıklı olacaktır.


Elbette bu soru özelinde sizleri de anlamak gerekiyor. Eline çizim amaçlı kalem almamış kişiler olabilirsiniz, bir kaygı içerisinde olmanız elbette ki çok doğal ama bu noktada kaygılanmak yerine kendinizi geliştirmeye başlamak daha mantıklı. Sizler için bir sonra ki video da sıfırdan çizim için bir alıştırma yayınlayacağım. Lütfen kaygınızı azaltmak için benzer çalışmalar yapmayı unutmayın. Ayrıca farklı düşünme, kurgu oluşturabilme ve elinizi kırtasiye araç gereçlerine alıştırabilmek için her gün yayınladığımız videoları (Sketch 101) youtube kanalımızı takip etmenizi tavsiye ederim. Bir sonra ki yazıda görüşmek dileğiyle.

Ofis'in İnstagram Hesabı : https://www.instagram.com/officekvnckrl/

Ofis'in Twiter Hesabı : https://twitter.com/KvanKIRLI

Sketch 101 YouTube : https://bit.ly/sketch101youtube




1.527 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden düşük not alıyorsunuz?

Birçoğumuz tüm dönem boyunca işlerin yolunda gittiğini fakat finalde beklediğimiz notu alamadığımızı söylemişizdir.Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi sunuş kalitesi ikincisi ise paftamızın yeteri

bottom of page