top of page

PEYZAJ MİMARLIĞI

Güncelleme tarihi: 14 Nis 2021

Peyzaj Mimarlığını tercih edecek olan arkadaşlar, size sesleniyorum buyurun, dört yıllık tecrübeme göre Bir Peyzaj Mimarlığı Öğrencisi olmak için gerekenler;

Öncelikle peyzaj mimarlığının anlamını bilmeniz gerekiyor. İlk ve temel kural budur. Okulun ilk günü, ilk derste size sorulan sorudur. Şuna bir açıklık getirelim Peyzaj Mimarı diplomalı bahçıvan değildir. Bahçıvanlar tasarlanan bahçenin bakımından sorumludur. Ne yazık ki Türkiye de böyle bir önyargı var. Peyzaj mimarlığını tanımlamak gerekirse; tasarımı, doğayla harmanlayan ve ihtiyaca göre şekillendiren, sürdürülebilir kılan kişidir. Yani sen şuraya bir ağaç koyarım altına bankı koyarım al sana tasarım derim diyorsan bu yazının devamını okuma derim.





Gelelim bir peyzaj mimarlığı öğrencisinin en çok ihtiyacı olacak tavsiyelere. İlk olarak uykuyu unutman gerekiyor. Ne kadar düzenli çalışsan da gecenin bir vakti aklına bir fikir geliyor ve kalkıp üzerinde çalışmaya başlıyorsun. Çalışmazsan o uyku sana haram oluyor. Kararlı olmak ve ısrar etmek senin bir parçan olmalı öğrencilik sürecinde. Doğru yaptığına inanıyorsan ve bunu tasarımına ya da çalışmalarına yansıtabildiğini düşünüyorsan sonuna kadar gitmelisin.



Ayrıca çizime merakın olmalı, yeniliklere açık olmalısın. Her mimarlık dalında olduğu gibi el çizimlerin seni tasarımı oluşturmakta yönlendiriyor. Benim çizimim kötü diyenleri duyar gibiyim. İyi çizmenize gerek yok. Tasarımı oluşturana kadar sadece sizin anlamanız yeterli. Tabi bu söylediklerim proje teslimlerinde geçerli değil haberiniz olsun :).



Üniversiteyi iyi araştırın. Tercih edeceğiniz üniversitede peyzaj mimarlığının hangi fakülte altında olduğunu öğrenin. Türkiye de peyzaj mimarlığı birçok fakülte altında olabiliyor. Benim görüşeme göre fakülteye göre verilen konu ağırlıkları değişiyor. Mimarlık fakültesindeyse teknik ve çizime, ziraat ve ya orman fakültesindeyse bitki bilgisine ağırlık veriliyor. Tabii okulun yanında ders içeriklerini de araştırmalısınız. Farklı alanlara ait dersler sizi korkutmasın hemen. Emin olun hepsi bir gün işinize yarıyor.




En önemli şey ise kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. Şu an piyasada gördüğüm kadarıyla ne kadar program bilirseniz o kadar iş bulma imkanınız artıyor. Sürekli Peyzaj Mimarlığı Odası tarafından öğrenci katılımı sağlanabilen konferanslar, seminerler ve daha birçok etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklere katılmak hem ufkunuzu hem de çevrenizi genişletiyor.



Kısacası peyzaj mimarlığı okumak; çalışkanlık, sosyal hayat , mutluluk , inat, azim,sevgi ve daha sayamadığım birçok unsur içeriyor. O kadar güzel bir meslek ki hem kendinizi mutlu ediyorsunuz hem de yaptığınız tasarımlar yıllarca güzelleşerek, gelişerek aynı yerde durabiliyor. Bir tanıdığınız ya da yan masada birisi sizin tasarladığınız alan hakkında övgüyle bahsederken ,orayı ben tasarladım, demek dünyanın en gurur verici duygusu olsa gerek. Öğrencilik hayatınız boyunca çok yorulacaksınız, pes etmek, bırakmak isteyeceksiniz ama okul bittiğinde yaşadığınız tüm ızdıraba değecek , inanın.Dört yılın nasıl geçtiğini hiç anlayamayacaksınız. Tercih edecek arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum. Umarım benim kadar eğlenceli teslim geceleri ve jüriler geçirirsiniz.





356 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page