top of page

Uykusuz Kaldığınızda Ne Olur?

Güncelleme tarihi: 14 Nis 2021



Uykusuz kalarak projeyi yetiştirebilirsiniz, bunu hepimiz biliyoruz ancak bu durumu sürekli olarak yaptığımızda vücudumuza olumsuz bir çok etkisi de var. Tabi hepimiz bunun da farkındayız.


Peki uykusuz kaldığımızda vücudumuzda neler oluyor, gelin bir sayalım.



1. Çok Sık Hastalanırsınız


Uykusuzluk, vücudunuzun hastalıklarla savaşmasında direncinizi etkenlerin başında gelir. Böylelikle daha sık hastalanırsınız. Ayrıca araştırmalar uyku ve bağışıklık sistemi arasında bir bağ olduğunu kanıtlayan olgular buluyor. Hatta uykusuzluk yüzünden hastalandığınızda, bağışıklık sisteminizin mikroplarla veya virüslerle savaşması sizin daha fazla uykusuz kalmanıza yol açar.


2. Kalp Acısı Çekersiniz


Dİkkatinizi çekerim, aşk acısı değil! Avrupa Kalp Dergisi'nde (European Heart Journal) yayınlanan bir araştırmaya göre çok az yumanın (5 saatten daha az) ve çok fazla uyumanın (9 saatten fazla) kalbinizi olumsuz etkilediği biliniyor. Uykusuz kaldıkça kalp rahatsızlıkları oluşması ve kalp krizi riskiniz gittikçe artıyor.



3. Kanser Olabilirsiniz

Uykunuz kısaldıkça göğüs kanseri, kalın bağırsak kanseri ve prostat kanseri riskiniz artıyor. Ortalama 7-8 saat uyuyan kadınlarda ve erkeklerde bu hastalıklara yakalanma risk oldukça düşük görünüyor.


4. Sağlıklı Düşünemezsin


1 gece bile uykusuz kalmak, düşünmenizi oldukça olumsuz yönde etkiler. Sağlıklı kararlar veremezsiniz. Deneysel Beyin Araştırmaları tarafından yürütülen bir çalışmada 18 erkek katılımcıya bir görevi tamamlamaları istendi. İlk görevlerini tüm gece güzel bir uyku uyuduktan sonra tamamladılar, diğer görevi ise bir gece uykusuz geçirdikten sonra. Uykusuz geçen geceden sonra hatırlama, karar verme, mantık, problem çözme, tepki gösterme ve atik olma gibi işlevlerinin oldukça düştüğü gözlemlendi.


5. Sık Sık Unutursunuz


Uykusuz kalmak sadece unutkanlığa yol açmaz. Giderek büyüyen araştırmalar uykusuzluğun öğrenmeye ve hafızaya da büyük etkileri olduğunu gösteriyor. Uyumak gün içerisinde öğrendiklerimizi depoladığımız bir vakit. Diğer bir deyişle, uyuduğumuzda beynimiz bilgileri hafızaya kaydeder.



6. Libidonuz Düşer


Uyumamak libidonuzu oldukça düşürür. genç erkeklerin bir hafta Bir çalışmada, boyunca yeterli uyumadıklarından testesteron seviyelerinin düştüğü görülmüştür. Günde 5 saat veya daha az uyumak seks hormonunda %10-15 düşüşe sebep oluyor.


7. Kilo Alırsınız


Uykusuzluk kilo almanıza sebep olur. Uyku ve kilo arasındaki bağlantıyı bulmak için 20 yaş üstündeki 21,469 yetişkin üzere yapılan bir çalışma, 3 yıl boyunca düzensiz uyuyan veya 5 saatin altında uyuyan kişilerin kilo almakla kalmayıp, obez oldukları görülmüştür. 7-8 saat arası uyuyan kişilerdeyse kilo alma veya obezite gibi sorunlara rastlanmamıştır.


8. Şeker Hastalığı Riski Artar


Bel genişliğinin yanında, çok fazla veya çok az uyuyan kişilerde şeker hastalığı riskinin arttığı görülmüştür. Şeker hastalığı ve uyku üzerine yapılan 10 farklı araştırmada bu ikisinin bağlantılı olduğu görülmüştür. Yine bu çalışmalar düzenli olarak 7-8 saat arası uyumak gerektiği söylüyor.



9. Sık Sık Kaza Ve Hata Yaparsınız


Uykusuz geçen gecenin ardından direksiyon başına geçmemeniz gerekiyor çünkü uykusuzluk dikkatinizi toplamanıza engel olacağından kaza yapma oranınız normal bir uyku çekmiş kişilere göre 3 kat daha fazla olacaktır. Bu tarz hatalar direksiyon başında olabileceği gibi evde, sokakta veya derste de başınıza gelebilir.


10. Berbat Görünürsünüz


Tüm bu sağlıkla ilgili yazdıklarım sizi ikna etmediyse son olarak uykusuzluğun görünüşünüze de büyük etkisi olduğunu eklemek isterim. Uykusuz bir gecenin ardından jürinin karşısına berbat bir görüntüyle çıkmak istemezsiniz. 30-50 yaş arası yetişkinlerin uyku düzenlerinin incelendiği bir araştırmada uykusuzluk çeken kişilerin özellikle ciltlerinde kırışıkların arttığı, cilt renklerinin değiştiği, sarkmaların oluştuğu görülmüştür.


Dahası...

Uyumak sadece sağlıkla veya güzellikle de alakalı değil. Psikolojiniz üzerinde de büyük etkileri var. 7-8 saat uyumak ve uykusuz ardı ardına günler geçirmek hayat kalitenizi oldukça etkiliyor. Uzun bir süreçte uykusuzluk çektiğinizde bunun sonuçları yaptığınız işe, çevrenize, aşk hayatınıza, ve en önemlisi uğruna uykusuz kaldığınız projelerinizin kalitesine de etki ediyor.


Bu ikilemin bir yerde kırılması gerekiyor. Yani belki de günlük 7-8 saatlik uyuyarak geçen bir öğrencilik hayatı sizlere daha yaratıcı, daha verimli, daha sağlıklı ve kaliteli bir proje haftası sunabilir.


Lütfen konuyla ilgili görüşlerinizi yorum olarak yazınız.




652 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page