top of page

270.000 adet Sigara İzmariti Brüksel'de 3 saat İçersinde Toplandı

Güncelleme tarihi: 13 Nis 2021

YENİ BİR ÇALIŞMA, OKYANUSLARIMIZDAKİ EN BÜYÜK KİRLİLİĞİN SİGARA FİLTRELERİ OLDUĞU AÇIKLANDI


Plastik çubuklar son zamanlarda şirketler, perakendeciler, hatta eyaletler ve şehirler için hedef olmuştur. En iyi otel zincirlerinden ve fast food devlerine kadar herkes kendi plastik kullanım yasaklarını getirmektedir. Ancak, yeni bir rapora göre, bu kolektif çabanın kaynağı yanlış düşünülmüş olabilir. Rapora göre, dünya okyanuslarında insan yapımı en büyük kirleticinin plastik çubuklar veya plastik torbalar değil, sigara filtreleri veya izmaritleri olduğunu gösteriyor.






Brüksel, 22 Nisan 2019 tarihinde, 203 gönüllü, 270.000 sigara izmariti topladı. Sigara izmaritleri yere, ağacın dibine ya da oluklara atılıyor. Çok da ufak gibi görülen bu hareketinse dünyaya etksi büyük. Her saniye dünyada bir yere 137.000 izmarit atılır. İzmarit, 4000 kimyasal madde içerir, biyolojik olarak parçalanamaz ve 500 litre suyu kirletebilir. Çevremizde ilk bulduğumuz atık. Sigara içenler; cep küllüğü alarak veya izmaritinizi çöp tenekesine atarak değişiklik yapabilirsiniz. Dünya bir küllük değildir.





Son aylarda plastik çubuklar şirketlerin, perakendecilerin ve hatta eyaletlerin ve şehirlerin hedefi olmuştur.


Marriott ve Hyatt'tan Starbucks ve McDonald's'a kadar olan büyük zincirler kendi plastik kullanımı yasaklarını getirmektedir.


Ancak NBC News'den yeni bir rapora göre, dünyadaki okyanusların en büyük insan kaynaklı kirletici maddesinin plastik çubuklar, hatta plastik torbalar değil sigara izmaritleri olduğunu gösteriyor.


Sigara filtreleri yalnızca her yerde bulunan değil, aynı zamanda bunların elden çıkarılmasının büyük ölçüde kontrol altına alınmadığı anlamına gelir, yani neredeyse sınırsız sayıda okyanuslara girer. Ancak bir dizi kişi ve kuruluş bunu değiştirmek için savaşıyor.


Kampanyalardan biri olan Sigara İzmariti Kirliliği Projesi, on yıldan fazla sürebilen bir plastik türü olan selüloz asetattan yapılmış sigara filtrelerini yasaklamayı umuyor.


Her yıl bu filtrelerle yapılan 5,6 trilyon sigaradan üçte ikisi kadarı sorumsuzca terk ediyor.


Kampanyanın kurucusu ve halk sağlığı profesörü Thomas Novotny, NBC'ye, filtrelerin sağlık açısından fayda sağlayamadığını, bunun yerine “insanların sigara içmesini kolaylaştıracak” bir pazarlama aracı olarak hizmet ettiğini belirtti.


Kaynak: Fortune.com






Her yıl dünya çapında üretilen 5.6 trilyon sigaraların büyük çoğunluğu, on yıl veya daha fazla zaman alabilen plastik bir form olan selüloz asetattan yapılmış filtrelerle geliyor. Sigara İzmariti Kirliliği Projesi'ni kuran Novotny'ye göre, bu filtrelerin üçte ikisi kadarı her yıl sorumsuzca boşaltılıyor.


Ocean Conservancy, 1986'dan beri her yıl bir sahil temizliğine sponsor oldu.


Birbirini takip eden 32 yıl boyunca, sigara izmaritleri, o zamanlar toplam 60 milyondan fazla toplanan dünyanın kumsallarında en çok toplanan tek madde olmuştur.

Bu, toplanan tüm eşyaların yaklaşık üçte birine ve bir araya getirilmiş plastik paketleyicilere, kaplara, şişe kaplarına, yemek kaplarına ve şişelere oranla daha fazladır.

İnsanlar bazen bu çöpleri doğrudan kumsala atıyorlar, ancak daha sık olarak, dünyanın dört bir yanındaki sayısız fırtına drenajlarından, akarsularından ve nehirlerinden okyanuslara akıyor. Atık genellikle yaban hayatı tarafından kolayca tüketilen mikro-plastiklere parçalanır.


Araştırmacılar, detritusu deniz kuşlarının yaklaşık% 70'inde ve deniz kaplumbağalarının % 30'unda bu maddeden buldular.


Tüm bunlara tam olarak ne olacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Umarım bu durumun önüne hemen geçebiliriz.




211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page