top of page

Mimarlık Fakültesinde Atölye / Stüdyo / Proje Nedir?

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2021



Proje, Atölye ya da stüdyo hiç farketmez aslında hepsi mimarlık fakültesinde en yüksek kredili derslerin isimleridir ve benzer niteliklere sahiptirler. Okuduğunuz bölüme göre planlama stüdyosu, mimarlık atölyesi, peyzaj projesi gibi birbirinden farklı isimlere sahip olabiliriler. Genellikle fakülte yönetimlerinin tercihiyle isimlendirilir. Yani atölye, stüdyo ya da proje gibi isim farklılıklarına takılmaya gerek yok. Önemli olan bu derslerden beklentilerin hangi yönde olduğudur.




Stüdyo dersleri yapısı gereği teorik derslerden ayrılır. Daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi pasif alıcıklıktan aktif üreticiliğe geçilen bir sürecin odak noktasında bulunur. İlk olarak tasarım becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir müfredatla başlar ve aldığınız stüdyo sayısı arttıkça mesleğiniz detaylarına daha çok girmeye başlarsınız. Dört yıllık eğitiminizin her döneminde bir stüdyo dersi alırsınız. Buna paralel olarak yine isimlendirme 1'den 8'e kadar devam eder. Bazı üniversiteler temel tasarıma dayalı stüdyolarına bu ismi vermezler ve ikinci yılınızdan itibaren stüdyolarını 1'den 6'ya kadar isimlendirebilir. Bunlar biraz daha eğitim formatlarına uygun bir isimlendirme çabasıdır ama işin özü şudur; sizler eğitim hayatınızda sekiz farklı stüdyo/atölye/proje dersi alacaksınız ve sizlerin en öncelikli dersiniz haline gelecek.


Aldığınız her stüdyo dersinin beklentisi birbirinden farklı ve bir önceki stüdyonuzda öğrendiklerinizi kapsayacak şekilde ilerler. Bununla birlikte diploma projeniz yani dördüncü senenizin ikinci projesi, mezuniyet projeniz mesleki yeterliliklerinizin test edildiği, en yoğun stüdyonuz olacaktır.


Stüdyo müfredatları üniversitenize, bölümünüze göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle üniversiteleriniz internet sitelerinden müfredatları ya da beklentileri kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bu noktada genellikle kaçırılan bir noktayı sizinle paylaşmak istiyorum, stüdyo dersleriniz aldığınız diğer derslerle birlikte ilerletilmelidir. Stüdyo dersleri gerek en çok vakit alan ders olmasından kaynaklı, gerek aktif üretimin yapıldığı ders olması gibi bir çok nedenle en çok yoğunlaşılan ders konumundadır. Fakat şu unutulmamalıdır; stüdyo dersiniz haricinde kalan derslerde öğrendiklerinizi projelerinizde uygulamanız gerektiği için diğer derslere daha az önem vermek mantıklı bir tercih olmayacaktır. Yine özetle stüdyo dersleriniz diğer tüm derslerden beslenir, beslenmelidir.


Ayrıca stüdyo dersleri hem fiziksel hem de mental olarak en yıpratıcı derstir. Bu durumun temel nedeni stüdyo derslerinin sınavları teorik derslerin sınavlarında farklıdır. Eskiz sınavı, ara jüri, final jürisi gibi farklı formatlara dayalı sınavlara girersiniz. Bu durum özellikle fakülteye yeni adım atmış arkadaşlar için korkutucu olabilir ama işin sonunda hepinizin rahatlıkla anlayabileceği, odaklanabileceği sınavlardır. Söylenenlere paralel olarak ilk yapmanız gereken sınavların mantığını iyi kavramak olmalıdır.


Stüdyo derslerinin keyfi biraz sizlerin başarısına bağlıdır. Eğer ki işler yolunda gidiyorsa son derece keyifli, öğretici, üretken bir hal alır. Üzülerek söylüyorum, eğer ki işler yolunda değilse sizleri sizleri yıpratacaktır. Bu durumu anlamak da diğer içeriklerimizle birlikte daha anlamlı olacaktır. O nedenle takipte kalmanızı tavsiye ederim. Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere.


Ofis'in İnstagram Hesabı : https://www.instagram.com/officekvnckrl/

Ofis'in Twiter Hesabı : https://twitter.com/KvanKIRLI

Sketch 101 YouTube : https://bit.ly/sketch101youtube




SEKTCH 101 Kanalını takip etmenizi tavsiye ederim.


139 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden düşük not alıyorsunuz?

Birçoğumuz tüm dönem boyunca işlerin yolunda gittiğini fakat finalde beklediğimiz notu alamadığımızı söylemişizdir.Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi sunuş kalitesi ikincisi ise paftamızın yeteri

bottom of page