top of page

RENKLER DE KONUŞUR!

Güncelleme tarihi: 14 Nis 2021




Renkleeeer.. Evet her yerdeler :)

Bazılarını çok severiz, kendimize yakıştırırız. Bazılarıyla yıldızımız barışmaz :)

Çok önemli bir yere sahiptir bizde. Bir ürün alacağımız zaman önce rengi dikkatimizi çeker. Ambalajına bakarız yani. Kitap seçerken kapağına göre alırız (maalesef). Kıyafeti beğenmesek de aa rengi çok güzel ama deyip alırız. :) Her mekanı her renge boyamayız mesela. Bu renk şuraya olur diye yorumlarız.

Aslına baktığımızda o kadar çok etkisi var ki üstümüzde renklerin. Algıladığımızdan çok daha fazlası. Biz sadece baktığımızı sanıyoruz ama bilinçaltımızda çok fazla etki uyandırıyorlar. Mesela,

Yiyecek içecek ambalajlarında kırmızı çok kullanılır çünkü iştah açar.

Elektronik cihazlarda siyah tercih edilir ki konsantrasyonumuz bozulmasın, daha rahat filme ya da oyuna odaklanabilelim.

Güvenilirliği fade etmesi için beyazdır ilaç kutuları.

Sosyal medya hesaplarında mavi belirgindir, parkelerde kahverengi..

Bunların tesadüften öte bir şey olduğunu anlamış olduğumuzu umuyorum:)


Bunun mimariyle bağlantısına gelecek olursak, renklerin mekanlar üzerindeki etkisi yadsınamaz. Evinizdeki oturma odanızın ya da iş yerinizdeki çalışma ortamınızın duvarlarındaki ve eşyalarındaki hakim renkler sizin ve o ortamda bulunan diğer kişilerin algılarını ve ruh hallerini belli ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle, renk seçimi yaparken bunları da göz önünde bulundurmak ve kullanılan mekanın ruhuna uygun renkler seçmek gerekir.


DE STİJL ruhuna yeşili de ekledim. :)


YEŞİL


Hangimiz stresliyken yemyeşil bir alanda sakinleştirmedik ki kendimizi. Kuş cıvıltılarını dinledik ağaçların içinde, piknik yaptık, yeri geldi şiir yazdırdı bize, ilham verdi. Huzuru bulmamıza yardımcı oldu. Yeri yadsınamayacak kadar büyük aslında.

Doğanın rengidir yeşil. Sakinlik ve dinginlik verir. Sinir sistemimizi dengelemenin yanında bedenimizin ritmik düzenini de korur. Dünya üzerinde en çok bulunan renklerden biridir.

Dostluk ve ümidi simgeler. Sakinleştirdiğinden mi bilinmez şefkat duygumuzu ortaya çıkarır. Doğru karar almak için uygun bir ortam yaratır.

Yenilenmeyi ve canlanmayı ifade eder. Bu yüzden cilt bakım ürünlerinde bu renk fazlaca kullanılır.

Bu rengi seven insanlar genellikle çevresiyle uyumlu, samimi, üretken insanlardır.




Üretkenliği arttıran etkisiyle özellikle mutfak başta olmak üzere çalışanlardan üretkenlik beklenen ortamlarda kullanılabilir. Yeşil rengin bir diğer özelliği de insanı rahatlatması ve insana huzur vermesidir. Bu özelliğinden dolayı hastanelerde de hastaları rahatlatmak için kullanılması faydalı olur. Bina ya da diğer kapalı mekanların girişinde yeşil renk kullanılması girilen ortama güven duymaya ve rahatlamaya yardımcıdır.


BEYAZ




Yeniliktir beyaz, arınmaktır. Bu yüzden açtığımız o tertemiz sayfalar hep beyazdır.

Saflığı, güveni ifade eder. Masumiyet ve istikrarın simgesidir.

Öğretmen, doktor önlükleri onlara güvenelim diye beyazdır. İlaç kutularının neredeyse hepsinde kullanılır. Hastanelerde de öyle. Huzur verir. Düşünce gücünü arttırır. Bütün renkleri içinde barındırır ama hiç biri değildir. Özgünlüğün ta kendisidir aslında.



Mekanlar ve algı açısından bakarsak, beyaz renkle boyanan mekanlar daha geniş ve ferah olarak algılanır. Bu etkisinden dolayı, özellikle banyo, mutfak ve benzeri dar mekanlar ile misafir odaları için uygun bir tercih olabilir. Bununla birlikte, bütün renklerle uyum sağlayan, tamamlayıcı ve dengeleyici bir renk olarak diğer mekanlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Işığı yansıtan beyaz renk, az ışık alan mekanların aldığı ışığı mekan içinde yansıtarak mekanın daha aydınlık olmasını sağlar.

Beyaz rengi seven insanlar genellikle, temizliği, aydınlığı ve düşünmeyi seven, hayal dünyası geniş, soğuk kanlı ve uzlaşmacı kişilerdir.


MAVİ



Özgürlük,

Gökyüzü ve deniz. Aklımıza gelen ilk kelimeler bunlar oldu değil mi?

Sonsuzluğu çağrıştırdı hemen ardından. Uçsuz bucaksız bir renk gibi sanki.

Rahatlık ve huzur verir bize. Yalnızlığı, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeler. Kararlılıktır mavi. Bu yüzden ek bilgi olarak iş görüşmesine giderken giyilecek renklerin başını çeker diyebiliriz, lacivert de aynı zamanda.


İştah kapatıcı bir etkisi vardır mavinin, restoran ve yemek mekanlarında kullanmaktan kaçınılmalıdır. İnsanı sakinleştirici etkisi vardır. Bu nedenle, bazı okullarda mavi renk kullanılmaktadır. Dinlenme mekanları ve yatak odası için de uygundur. Sakinleştirici etkilerinden dolayı çalışma mekanlarında kullanılmamalıdır.



Çalışırken akılda kalması gereken notların altını kalın mavi kalemle çizmek okunan şeylerin akılda kalmasını kolaylaştırır. Dünyada neden mavi renkli kalemlerin tercih edildiğini sanırım birçok kimse düşünmemiştir. Mavi kalemle yazılan yazılar hafızada daha çabuk ve kalıcı olarak yer almaktadır.


KIRMIZI



Canlılık ve dinamizmin rengidir. Ataklık, azim ve kararlılığı ifade eder. İnsanı harekete geçirir. Hareketliliğin ve azmin ihtiyaç duyulduğu yerlerde kırmızı kullanılması uygun olabilir. Çünkü kırmızı renk insana şevk, azim ve hareketlilik kazandırır. Bundan dolayı özellikle gençlere hitabeden ürünlerde kırmızı sıkça kullanılır.

Kırmızı renk iştah açıcı olmasının yanında zaman kavramını da unutturmakta ve uykuyu kaçırıcı etkilere de neden olmaktadır.



Barlarda ve gece kulüplerinde ağırlıklı olarak kullanılır. Özellikle yemek odalarında ya da lokantalarda tercih edilebilir. Böylece müşterilerin ya da misafirlerin daha fazla yemesi ve vakit geçirmesine yardımcı olabilir. Kolay fark edilmesi, önce kendine çekmesi ve sonra uzaklaştırması fast-food türü işyerlerinde çok sık olarak kullanılmasına neden olmaktadır.


SARI



Neşenin rengidir sarı. Sıcaktır, kendine çeker. Canlılık kazandırır ruha. Bazı tonları da sonbahardır. Zıtlığı barındırır içinde. Aydınlanmaktır.

Tıpkı güneşli bir gün gibi davet edicidir. Sarı, güneş ışığı gibidir, kendinizi iyi hissetmek için orada olmasını istersiniz ama gözünüzün içine girmesini istemezsiniz. Soluk sarı söz konusu olduğunda, çürümeyi, hastalığı, kıskançlığı ve hilekarlığı simgeler. Dolayısıyla konu sarıysa seçilen tonlar oldukça önemlidir.



İştahı açaar. :) Mutfak için uygun bir renktir.

İlham vericidir. Zihin karışıklığına neden olabileceğinden çalışma odalarında kullanılması tavsiye edilmez. Ayrıca, dinlenme mekanları için de uygun bir renk değildir.




SİYAH




Siyah bir renk olarak bilinir ama aslında siyah renk yoktur. Siyah, bir renk değil renksizliktir. Doğada bulunmaması da bundandır diyebiliriz. Ama renk olarak bahsedeceğim elbette :)

Hem asildir siyah, hem hüzündür. Hem tutkudur, hem matem.

Siyah renk aynı zamanda, gücü, soyluluğu, ağırbaşlılığı ve hırsı ifade eder. Gücü ve soyluluğu çağrıştırdığı için makam araçlarında en çok kullanılan renktir. Siyah renk, hakim olduğu ortamlara gizem katar. Karamsarlığı arttırabileceğinden özellikle çocuk odalarında kullanılmamalıdır.



Dikkatin dağılmasına engel olarak konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olabilir. Kolay dikkati dağılan kişiler çalışmak için daha karanlık ortamları tercih edebilirler ama sürekli karanlık ve siyah ortamda kalmanın da olumsuz etkileri olabileceği için bunu alışkanlık haline getirmemek daha yararlı olabilir.

Aslına baktığımızda bu renk dozunda hayatımızda olmalı :)



1.291 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden düşük not alıyorsunuz?

Birçoğumuz tüm dönem boyunca işlerin yolunda gittiğini fakat finalde beklediğimiz notu alamadığımızı söylemişizdir.Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi sunuş kalitesi ikincisi ise paftamızın yeteri

bottom of page