top of page

Tasarım Konsepti Seçiminde Hayatımızı Kolaylaştıracak İpuçları

Güncelleme tarihi: 7 Nis 2021




Hangi mesleği yapıyor olursak olalım, hepimizin yeni fikirlere ihtiyacı var. Her yeni proje, yeni bir konsept bulma aşaması demek. Aslında projenin en zor, en çok beyin yakan kısmı bile olabilir. Analizler, araştırmalar haftalarca sürer gider.

Peki beynimizi bu sürece hazır hale nasıl getirebiliriz? Fikir üretmemize ve bakış açımızı geliştirmemize yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını 8 maddede bir araya getirdik. İşte o maddeler:


1- Bilgi olmayan yerden fikir çıkmaz

Çevremizdeki her detay bizim için bir bilgi değeri taşır. Ne kadar çok detay o kadar çok bilgidir. Bunun için daha fazla okumalı, araştırmalı, sergilere ve fuarlara gitmeli, panellere katılmalı, yeni insanlarla tanışmalıyız. Farklı bilgileri bir araya getirip üzerine düşündükçe yeni fikirlerin oluşmaya başladığını fark edeceksiniz.


2- Soru sorun

Soru sormak öğrenmeye başlamanın ilk şartıdır. Soru soran insan fark eden, farkındalığı olan insandır. Ayrıca soru sormanın özgüveni artırma gibi bir etkisi de var. Yeni bir şey öğrendiğinizde diğer bildiklerinizle birleştirin ve sorgulayın, analiz edin.



3- Zaman zaman rutin işlere ara verin

Bazen rutin işlere bağlılık kişiyi zamansızlığa ve kalıp dışı düşünememeye iter. Günlük işlerin derdiyle farklılığa kendinizi kapatırsınız. Bunu engellemenin en kolay yolu kendinize kısa da olsa bir süre ayırmaktır. Arkadaşlarınızla buluşabilir ya da ailenize vakit ayırabilirsiniz. Belki de yalnız kalmak isteyebilirsiniz. Yalnız kalmaya ve kendini dinlemeye yardımcı en güzel iş ise meditasyon yapmak olabilir. Hiçbir şey düşünmemeye çalıştığınız anda, beyninizin değişik bir fikirden bir diğerine atladığını göreceksiniz. Denemekte fayda var.


4- Yeni deneyimler, yeni fikirler

Hayatın farklı alanlarında yeni deneyimler edinmek sizi yeni fikirlere sürükleyecektir. Daha önce yapmadığınız şeyleri düşünün ve yapmaya başlayın. Kayak yapabilir, gönüllü işlerde çalışabilir ya da kampa katılabilirsiniz. Bu gibi farklı deneyimlerin size neler kattığını anlamanız uzun sürmeyecek.




5- Hayal kurun

Bazen hayal kurmak zaman kaybı gibi görünebilir. Hal bu ki hayal kurmanın çok büyük bir faydası var. Hayal kurmak aslında beyninizin sıra dışı çözümler üretmesine yardımcı oluyor. Konsept üzerine düşünürken de ‘nasıl bir yerde yaşamak isterdim’ diyerek kurduğumuz hayallerin yararını unutmamak gerekir.


6- Basit karalamalar yapın

Özgürce çizmek, kalemle oyun oynar gibi yeni tasarımlar yaratmak insana yeni ufuklar açar, hayal dünyasını zenginleştirir. Yanınızda taşıyacağınız küçük bir not defteri ve kalemin bu aşamada size çok yardımı olacak. Fikir her an her yerde gelebilir: otobüste, yemek yerken hatta yolda yürürken… Özellikle biz mimarlık fakültesi öğrencileri için gördüğümüz her şey bir ilham kaynağı olabilir. O an geçip gitmektense biraz durup basit bir karalama yapmak detayları görmenizi sağlayacak. Diğer bir yandan bazen insan hayal ettiğini yetenek ya da farklı kısıtlamalardan dolayı kağıda dökemez. Bu gibi durumlarda da kelimeleri kullanmayı deneyin. Yaşadıklarınızı yazın.


7- İç sesinizle tartışın

Bir düşünceyi iyi bir fikre dönüştürmenin en iyi yolu, aldığı eleştirilerdir. Kafanızın içerisinde muhalif bir taraf daha oluşturun ve bu tarafın düşüncelerinizi eleştirmesine izin verin. Bunu yaparken de dürüst olun.




8- Gülümseyin

Sonuncu ve en önemli maddemiz: Gülümsemek… Ne alaka dediğinizi duyar gibiyiz. Oysa ki gülümsemenin ve gülümsetmenin bulaşıcı ve iyi hissettiren bir şey olduğunu hepimiz biliriz. Leonardo Da Vinci, Edison gibi dünyaca ünlü bilim insanlarının her zaman espri anlayışı olan dehalar olduğunu biliyor muydunuz? Da Vinci’nin notları şakalar, espriler ve komik hikayelerle doluymuş. Edison ise cebinde şaka yazılı kağıtlar taşır, insanları güldürmeyi çok severmiş. O halde mutlu insanlar mutlu fikirler.

1.652 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden düşük not alıyorsunuz?

Birçoğumuz tüm dönem boyunca işlerin yolunda gittiğini fakat finalde beklediğimiz notu alamadığımızı söylemişizdir.Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi sunuş kalitesi ikincisi ise paftamızın yeteri

bottom of page